מדוע יש צורך בהשתלת שיניים בגיל מבוגר?

ככל שאנחנו מזדקנים, כך גדל הסיכון ללקות במחלות שונות, ובאופן כללי ישנה ירידה, לעיתים קלה ולעיתים ניכרת, ברמת התפקוד של מערכות רבות בגוף.
אחת הבעיות המאפיינות לא מעט קשישים היא אובדן שיניים.
אולם בניגוד למצוקות רפואיות אחרות שקשה מאוד לטפל בהן, ולפעמים אפילו אין עדיין טיפול אפקטיבי באמת עבורן (למשל, אלצהיימר) הרי שההתפתחות המשמעותית בתחום רפואת השיניים הביאה ליצירת הליכים דנטליים מתקדמים המאפשרים לקשישים לשוב וליהנות ממלוא הפה – בזכות השתלות המתבצעות באמצעות מחשב ובאחוזי הצלחה גבוהים.
מדוע קשישים סובלים מאובדן זה?
ראשית, חשוב להדגיש שלא רק קשישים עלולים לאבד את שיניהם, אלא גם אנשים צעירים יותר שגם הם מהווים כמובן קהל יעד להשתלות.
למעשה, הגורם העיקרי לבעיה זו הוא מחלת חניכיים (כלומר, דלקת חניכיים חמורה שהתפשטה גם לעצם המכתשית, שהיא זו שבעצם מחזיקה את השיניים בפה), ולזו יש שני סוגים – מחלת חניכיים אגרסיבית ומחלת חניכיים כרונית, כשזו האגרסיבית גורמת לאובדן שיניים דווקא בקרב אנשים צעירים למדי (בסביבות גיל 30-40).
מחלת חניכיים כרונית מאפיינת את האוכלוסייה המבוגרת, וגם היא מובילה לאובדן שיניים ולצורך בהשתלה.
מחלת חניכיים היא בעיקר תוצר של חוסר הקפדה על היגיינת פה נאותה, כשעישון מגביר במידה משמעותית את הסיכון ללקות במחלה זו.
גם חבלות חיצוניות חמורות עלולות להוביל לצורך בהשתלות – למשל אם שן אחת או יותר נשברות בעקבות נפילה, והפגיעה מחייבת את עקירתן.
מבחינה זו מצבם של קשישים השוהים בבית אבות, המהווה סביבה בטוחה עבורם, כשבנוסף הצוות ממלא את רוב צרכיהם כך שהם לא נדרשים למאמצים המגדילים את הסיכון להיפגע, טוב יותר.
איך אפשר להימנע מהצורך בהשתלות בגיל מבוגר?
על מנת להימנע מהצורך בהשתלות – שאמנם נהנות מאחוזי הצלחה גבוהים, כאמור, וגם כרוכות בהרבה פחות סיבוכים וכאבים מבעבר, ובכל זאת עדיין מדובר בהליך כירורגי לא פשוט בכל גיל – חשוב מאוד לצחצח היטב פעמיים ביום, גם בגיל מבוגר, להגיע לטיפול שיננית פעמיים בשנה וכן להקפיד על ביקורות תקופתיות אצל רופא.
קשישים, שמטבע הדברים מתקשים להתנייד, עלולים לוותר על הביקורים אצל שיננית ואצל רופא השיניים ועל כן חשוב מאוד שבני משפחתם יירתמו לעזרה, שכן אחרת בסופו של דבר הם יזדקקו להשתלת שיניים.
עוד חשוב לקחת בחשבון שאצל קשישים ישנה ירידה בהפרשת הרוק, שגם היא מגדילה את הסיכון ללקות במחלות חניכיים, ושבנוסף אנשים מבוגרים מתקשים להקפיד על תזונה נכונה – אלא אם כן הם נמצאים בבית אבות איכותי המייחס חשיבות גם לתזונה.
האם כדאי להסתפק בתותבות נשלפות?
קשישים רבים שחוו אובדן שיניים מעדיפים להסתפק בתותבות נשלפות, הן מתוך תפיסה שחבל להשקיע בגיל מבוגר בהשתלה ובעיקר עקב חוסר המודעות להתקדמות העצומה של השתלות שיניים בשנים האחרונות.
אמנם תותבות נשלפות הן פתרון סביר, אבל אלה אינן יציבות דיין ובנוסף גורמות הן לקשיים בדיבור והן לאובדן חלקי של חוש הטעם – וחבל.
גם לקשישים מגיע ליהנות מאיכות חיים, מחוש טעם תקין, מיכולת לקיים אינטראקציות חברתיות מבלי לחוש מבוכה או בושה עקב הליקויים בדיבור וגם הנימוק ש"חבל להשקיע בגיל כזה" כבר אינו רלוונטי שהרי תוחלת החיים הממוצעת לא מפסיקה לעלות.
תרומת הטיטניום לנושא השתלות השיניים
כיום, רוב השתלים עשויים טיטניום, מתכת שיש לה איכויות מיוחדות שהופכות את הטיטניום לחומר מתאים ביותר למטרה זו.
הנה כמה מיתרונות הטיטניום:
הטיטניום מפתח על פני השטח שכבה דקה שמגנה עליו מפני קורוזיה; הוא עמיד בין השאר בפני חומצות, תמיסות מלח וחמצן; הטיטניום כמעט לחלוטין אינו מגנטי והוא חזק מאוד ביחס למשקלו.
כשחושבים במיוחד על שיקום הפה בגיל מבוגר שכולל גם תהליך של השתלת שיניים, חשוב מאוד לקחת בחשבון שימוש בחומרים שהגוף לא ידחה אותם.
והטיטניום ממלא צרכים אלה באופן מלא.
כאשר שתלי הטיטניום ממוקמים בעצמות, העצם גדלה מסביב לשתל בתהליך שנקרא osseointegration, ובעצם השתל משתלב ומתאחה יחד עם העצם.

מתלבטים מה מתאים לצרכים שלכם ?
מוזמנים לשיחת אבחון והכרות עם נציגי הרשת. בשיחה נציג בפניכם את האפשרויות השונות ולאור מצבו של בן המשפחה שלכם נמליץ על השיבוץ המוצע.